El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha registrat una bateria de preguntes parlamentàries perquè l’executiu esclarisca la introducció de taronges Sigal en l’estat espanyol, una varietat suposadament il·legal lloc que no ha passat els controls sanitaris oportuns.

La Unió de Llauradors, associació de referència de l’agricultura valenciana, ha detectat en algunes parcel·les del País Valencià aquesta varietat mandarina híbrida que, suposadament, no ha passat ni la fase de quarentena legalment establida ni s’ha comprovat que estiga sanejada. La varietat Sigal  és una obtenció de l’empresa Llaure Volcani Center situada a Israel, encara que la titularitat en l’Estat Español és de Citrus Gènesi.

Baldoví ha preguntat al Ministeri d’Agricultura si la introducció d’aquesta varietat tindrà un procés similar al de la varietat Orri, procés que solament va servir per a cobrar uns royalties elevats als agricultors: “Els agricultors ja no poden aguantar més joc brut del Govern amb les grans empreses agrícoles en el cobrament de royalties. Rajoy i el seu Ministre d’Agricultura sembla obstinat a acabar amb els agricultors autònoms, cooperatives i xicotetes empreses, la base de l’economia agrícola valenciana”