Compromís ha reclamat avui al Govern  una reforma fiscal que incentive els recursos renovables i penalitze les fonts d’energia contaminants sota el criteri de ‘qui contamina paga’.

La comissió europea tornà a suspendre aquesta setmana al Govern en matèria de tributació verda. “¿Por què els estats membres es comprometen amb una cosa que després no compleixen?”, va lamentar ahir el comissari europeu de Medi Ambient, Karmenu Vella, en relació amb l’informe que col·loca a Espanya a la cua de la Unió Europea en ingressos per fiscalitat ambiental, només per davant de Lituània i Eslovàquia.

Les dades evidencíen el suspens: en 2014 els impostos ambientals en Espanya representaren l’ 1,85% del PIB, enfront del 2,46% de la mitjana a la Unió Europea.

“Les xifres demostren el nul compromís mediambiental del Govern i la manca de voluntat d’adoptar un sistema fiscal progressiu i just”, ha assenyalat el diputat Ignasi Candela.

La formació valenciana ha exigit eliminar les ajudes a les combustibles fòssils –com el carbó i el dièsel- i millorar la gestió dels recursos naturals per afavorir l’ús de fonts renovables.

Aquestes propostes van en línia  de les recomanacions europees que insten al Govern de Rajoy a adoptar mesures per millorar la qualitat de l’aire, per fomentar la gestió eficient de l’aigua i per intensificar els seus esforços en el reciclatge i tractament de residus.

Compromís ha criticat la irresponsabilitat recorrent de l’Executiu en matèria de Medi Ambient i ha recordat que l’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), ja va amonestar Espanya el 2015 per la baixa recaptació en tributs ambientals.