Compromís ha presentat avui al Congrés una bateria de mesures compensatòries per als agricultors i ramaders afectats pel temporal que ha azotado al País Valencià en les últimes setmanes.

Les propostes, en línia amb les reclamacions de la Unió de Llauradors i Ramaders,  contemplen deduccions fiscals, ajudes directes de 15.000 euros por empresa agrària i subvencions.

El temporal ha afectat sobretot a cítrics i hortalisses a una campanya excepcionalment adversa per al sector, ja que els danys de les últimes setmanes se sumen les 139.215 hectàrees afectades per les pluges registrades a mitjans de desembre. Unes pèrdues que només al camp superen els 300 milions d’euros, segons les xifres de les associacions.

Per als ramaders el temporal ha implicat majors costos d’alimentació (por les gelades dels pastos) i de calefacció, una despesa especialment significativa al coincidir amb un moment de màxims en el preu de l’electricitat i el gasoil.

El diputat Enric Bataller ha instat al Govern a posar en marxa una sèrie d’ajudes per reduir la càrrega d’agricultors i ramaders valencians com la bonificació del 50% de la quota de la Seguretat Social durant huit mesos, la condonació del pagament de l’IBI o la reducció de l’IRPF per a les produccions  i zones afectades.

Bataller ha destacat la importància de l’agricultura per a  l’economia del País Valencià i ha insistit  que el temporal “ha rematat la agonitzant campanya dels cítrics atacada per les importacions de taronja sudafricana i l’enfonsament dels preus”.

Les indemnitzacions del 100% del dany per les asseguradores, els préstecs a interés súper reduït i les subvencions per la compra de fungicides són altres de les mesures que proposa la formació per reparar les pèrdues.