Compromís ha sol·licitat hui la compareixença al ple del president del Govern, Mariano Rajoy, per rendir comptes i detallar quines actuacions pensa dur a terme l’Executiu per rescabalar a les víctimes i familiars dels 62 militars que moriren a l’accident del Yak-42.

El diputat de la formació, Enric Bataller, ha assenyalat Rajoy com “responsable polític” del sinistre i ha anunciat que preguntarà al president del Govern per què va indultar als metges que identificaren erròniament a 30 dels 62 morts.

La iniciativa, presentada conjuntament amb  Esquerra Republicana de Catalunya i Unidos-Podemos, arriba després del dictamen del Consell d’Estat que, el passat dimecres, va reconéixer la responsabilitat del Govern a l’accident de maig del 2003.

Els signants de la petició ha incidit en la necessitat que Rajoy comparega  per donar explicacions i demanar perdó a les víctimes i als seus familiars, després 14 anys mirant cap altre lloc.

Des de Compromís, a més, han reclamat el cessament immediat de l’aleshores exministre de Defensa, Federico Trillo,  i del que fora el seu número tres, Javier Jiménez Ugarte, com ambaixadors en Regne Unit i Suècia, respectivament.

“Rajoy ja es va preocupar d’assegurar bons càrrecs als gestors del desastre”, ha criticat Bataller, qui ahir preguntà al ministre d’Afers Exteriors per la data prevista de la seua eixida de les ambaixades. En aquesta línia, el diputat ha considerat una “desvergonya” la intenció de Trillo d’ingressar al Consell d’Estat.