Compromís ha reclamat hui el “cessament immediat” del exministre de Defensa, Federico Trillo, i del que fora el seu número 3 i exdirector general de Política de Defensa, Francisco Javier Jiménez Ugarte, com ambaixadors davant Regne Unit i Suècia, respectivament.

La formació en el Congrés demana explicacions al Govern de Rajoy, després del dictamen del Consell de l’Estat que responsabilitza al ministeri de Defensa de l’accident del Iak-42, en el que varen morir 62 persones.

La coalició valenciana ha sol·licitat, a més, la compareixença del president del Govern, Mariano Rajoy, a la comissió d’Afers Exteriors. “Exigim a Rajoy la mateixa responsabilitat que exigeix a la resta per acatar les resolucions del Consell de l’Estat”, han assenyalat veus del partit que han instat tant al president de l’Executiu com a l’actual ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, a donar explicacions i rescabalar a les famílies.

El Consell de l’Estat ha reconegut que el sinistre s’haguera pogut evitar, ja que existien informes previs que alertaven sobre el “dubtós manteniment” dels avions on viatjaven les tropes espanyoles.

Compromís ha criticat l’actitud de Rajoy que ahir tornà a defensar a Federico Trillo i que hui maquilla el seu relleu amb la renovació de la representació diplomàtica a 70 ambaixades.

“Ni Trillo ni Jiménez Ugarte estan qualificats per ocupar càrrecs públics ni de representació del nostre país”, insisteixen des de la formació que ha incidit en el “cessament immediat” de l’ex ministre de Defensa malgrat que Exteriores ha declarat que la seua eixida serà en les pròximes setmanes o mesos.