Compromís ha instat al Govern de Rajoy a “complir amb la seua responsabilitat històrica  amb el poble sahrauí”, abans que termine la presidència espanyola del Consell de Seguretat de Nacions Unides.
 
La formació valenciana en el Congrés ha promogut una Declaració Institucional que exigeix donar a la Minurso (Missió de Nacions Unides
pel Referèndum al Sàhara Occidental) competències en matèria de vigilància i protecció dels Drets Humans en els territoris ocupats pel Marroc, una competència que contemplen altres missions internacionals d’aquest tipus emparades per l’ONU.
 
El diputat de Compromís Enric Bataller ha assenyalat la necessitat de proposar una solució pacífica, justa i definitiva per al Sàhara Occidental que passe per “escoltar la veu de la població” mitjançant  un referèndum.
 
El passat estiu el Secretari General de l’ONU, Ban Ki Moon, manifestà la necessitat d’aconseguir una solució “mútuament acceptable que preveja la lliure determinació del poble sahrauí”.
 
Bataller, que ha defensat la Declaració conjuntament amb el diputat de Unidos Podemos Miguel Ángel Bustamante, ha recordat que han passat més de 40 anys des de l’abandonament per part d’Espanya del Sàhara Occidental.
 
Compromís ja va preguntar, el 2 de desembre, a l’Executiu de Rajoy sobre la intenció de desenvolupar cap iniciativa per donar al poble sahrauí el dret a decidir sobre el seu futur.
 
La Coordinadora Estatal d’Associacions Solidàries amb el Sàhara convocà el 27 de desembre una concentració en Madrid dins la campanya #EspañaNoDescoloniza que demana un full de ruta per tancar el procés de descolonització i una data per celebrar un referèndum.