A Madrid em vaig menjar la que -possiblement- fóra la pitjor paella del món. Va ser de la mà de Guillermo i Jose, creadors de Wikipaella que, en qualitat de “cadira convidada”, em van convocar (pagant cadascú la seua part) a un restaurant a menjar “autèntica” paella valenciana. Un restaurant que tenia una pissarra on estava escrit sense complexes: “The best paella in town”.

Inenarrable! Una experiència que no done a passar al meu pitjor enemic. Un arròs empastrat i trencat de color. Blanc, vaja. Bajoqueta “boby” i, en lloc de conill o pollastre, la paella estava farcida amb uns esplèndids “nuggets”.

Guillermo i Jose feren una crítica demolidora, en la seua web de Wikipaella, d’aquell engendre infame. Des d’aleshores, a la pissarra han desaparegut les paraules “the best” i “in town” i només resta un lacònic “Paella”, que oculta les atrocitats que es perpetren en eixe restaurant en nom del plat més universal del món.

D’això, doncs, es tracta el que fan Guillermo, Jose i Paco. De crear un instrument per intentar dignificar el nostre plat per excel·lència, el que afegeix el nostre gentilici al seu nom. Vetlar perquè no s’atribuesca el nom de paella a eixes monstruositats culinaries que veiem arreu del món -i també de la nostra terra- que malmeten el nom de paella.

Dijous passat feren la presentació i, tot i que encara no la tenen acabada del tot (falta la versió en valencià), crec que és una iniciativa molt interessant a la que cal donar suport. Ara més que mai, els valencians necessitem recuperar la nostra autoestima i la nostra dignitat en tots els àmbits, també en el culinari. I pense que Wikipaella és un d’eixos projectes que està en eixe camí, el de recuperar la dignitat de les receptes autèntiques, nostres, valencianes. Vos en deixe l’enllaç:
http://wikipaella.org/