El síndic de Compromís, Joan Baldoví, junt amb les diputades Maria Josep Amigó i Nathalie Torres, representants de Compromís en la Comissió de Radiotelevisió Valenciana a Les Corts, han presentat l’espai web L’Observatori d’À Punt: https://observatoriapunt.compromis.net/
L’Observatori d’À Punt és un organisme de control i fiscalització de la radiotelevisió pública valenciana, una finestra per a la ciutadania i el sector audiovisual valencià.
El web compta amb un espai perquè la ciutadania faça arribar les seues queixes i propostes relatives als continguts i funcionament de la radiotelevisió pública i Compromís ho difondrà i traslladarà a les institucions, per tal de visibilitzar la demanda social d’una À Punt de qualitat i en valencià.
Segons Joan Baldoví, “PP i Vox van aprovar una llei vergonyosa per a exercir un control absolut sobre À Punt i tindre barra lliura per a tornar als temps més foscos del que va ser Canal 9. Donem tot el suport als treballadors i les treballadores perquè ara tenen complicat treballar des de la imparcialitat i amb professionalitat, ja que comencen a avançar ombres de mordassa informativa”.
Des de Compromís s’ha assegurat que s’ha iniciat la cursa cap a l’opacitat, la davallada de continguts en valencià i el veto als representants dels treballadors en les decisions. Això, junt amb els canvis en els càrrecs directius i escàndols com l’eliminació del servei de documentació són els primers símptomes de l’assalt al dret de tindre un mitjà de comunicació públic, transparent i en valencià, que done suport al sector audiovisual valencià.
La diputada de Compromís Maria Josep Amigó ha destacat que “des de Compromís tenim clar que el servei públic que representa À Punt ha de dignificar-se, tant en atenció als magnífics i les magnífiques professionals que hi treballen, com perquè siga una eina d’informació veraç i de potenciació de la nostra indústria audiovisual, així com un element clau en la promoció de la nostra llengua i cultura. Per això estem vigilants i per això fem una crida a la societat civil a fer servir esta eina que posem a la seua disposició”.
Així mateix, s’ha fet èmfasi en la contraposició de dos models. Nathalie Torres ha explicat que “Compromís defensa una À Punt que informe la ciutadania amb independència i imparcialitat, però també que difonga la nostra llengua. La nova llei ha eliminat que el valencià siga la llengua oficial d’À Punt i si no es reverteix açò ho denunciarem davant del Consell d’Europa”.
Des de la coalició s’ha assegurant que “malauradament el govern de Mazón i els seus socis de l’extrema dreta han activat el botó de la manipulació, ja que PP i Vox exerceixen el control polític total del Consell d’administració. A més, el valencià ja no és legalment la llegua vehicular d’À Punt i s’està deixant de banda el sector audiovisual valencià, perquè ja no hi ha percentatges mínims per a emissió de producció pròpia. D’esta manera s’obri la porta a grans grups mediàtics de Madrid vinculats al PP”.
Finalment, els representants de Compromís han recordat que “la nova direcció d’À Punt s’ha inventat que introduint més castellà s’augmentarà la audiència i no ens faciliten dades al respecte. Igual com l’aposta per les retransmissions de bous, amb un índex d’audiència d’un 0,8 %”.