Compromís al Congrés ha presentat una proposició no de llei per solucionar els embussos que provoquen les tovalletes humides en el clavegueram. El diputat i portaveu en la comissió de Medi ambient, Enric Bataller, ha plantejat la necessitat d’obligar als fabricants a realitzar proves de desintegració de la tovalleta en el seu conjunt, i no solament de la fibra per separat, per garantir la seua disgregació.

A diferència del paper higiènic, que es desintegra per complet en l’aigua al cap de mitja hora, les tovalletes humides estan formades per fibres sintètiques que amb prou feina es desintegren i que, a més, ho fan molt lentament.

València o Sant Sebastià són dues de les ciutats que ja han sofert greus embussos a les seues xarxes de clavegueram a causa de les tovalletes humides –higièniques, de bebé, desmaquillants…- que acaben diàriament en el vàter. En el cas de València, desfer i retirar la madeixa de fibra, sabó i greix d’un quilòmetre de longitud i més d’una tona que ha taponat el col·lector nord, li ha costat a l’Ajuntament 2.3 milions d’euros.

La iniciativa de Compromís inclou, a més dels tests, adaptar la normativa d’etiquetatge perquè l’envàs de les tovalletes indiquen de forma clara l’obligació de tirar-la a les escombraries i els greus perjudicis que suposa llançar-la al vàter.

Bataller ha afirmat que als danys econòmics s’afegeixen també els mediambientals, ja que els microplàstics de les fibres contaminen els ecosistemes marins. L’Institut Espanyol d’Oceanografia ha revelat que un de cada sis peixos comestibles conté microplàstics en els seus estómacs.

La fórmula presentada per la formació valenciana també s’ha referit a la importància de dur a terme campanyes de sensibilització i conscienciació ciutadana. A València cada any acaben a la xarxa de sanejament 150 tones de tovalletes higièniques malgrat l’ordenança municipal que prohibeix aquesta pràctica i que contempla sancions d’entre 750 i 3000 euros.