Compromís ha preguntat avui al Govern de Rajoy per les denúncies que l’Advocacia de l’Estat ha interposat contra huit ajuntaments de la província de València que el passat 14 d’abril desplegaren la bandera republicana, amb motiu del 86 aniversari de la II República.

La formació del País Valencià, juntament amb Esquerra Unida, ha criticat la censura de l’Executiu i ha qüestionat si les denúncies responen a alguna ordre del ministeri fiscal.

El diputat de Compromís Enric Bataller ha rebutjat la deriva antidemocràtica del ministeri de Justícia y ha lamentat que l’Advocacia de l’Estat es dedique a perseguir als consistoris en l’exercici de les seues llibertats, mentre empara presumptes casos de corrupció com el de l’expresident de Múrcia.

Paiporta, Xeraco, Tavernes de la Valldigna o Sagunt, tots governats per Compromís, són alguns dels ajuntaments denunciats per penjar la bandera republicana: “Un atac que comença a prendre tintes d’assetjament ideològic”,assenyalen fonts d’ambdós partits.

Bataller ha recordat les amenaces del delegat del Govern al País Valencià, Juan Carlos Moragues, que va advertir als alcaldes i alcaldesses que aniria directament ala via judicial “sense intervenir requeriments”.

En aquesta línia, les dues formacions han culpat al Govern de Rajoy de sectarisme institucional i d’enarborar la Constitució al mateix temps que retalla drets fonamentals recollits a la Carta Magna.