La diputada de Compromís en el Congrés, Marta Sorlí, ha registrat una bateria de preguntes parlamentàries perquè el Govern esclarisca el canvi, sense previ avís i de forma retroactiva, dels contractes dels joves investigadors que treballen a través d’una beca pre-doctoral que va fer el Ministeri d’Ocupació en 2015.

La formació ha demanat la compareixença dels ministres d’Ocupació i Educació perquè expliquen en les comissions parlamentàries competents la situació dels contractes, que eren d’obra i servei i han passat a ser en pràctiques. Una mesura que afecta uns 10.000 investigadors i que implica les pèrdues de la indemnització en finalitzar el contracte, així com de l’obtenció de la targeta sanitària europea.

Per a Sorlí: “fer perdre un dret laboral tan bàsic com la indemnització per acomiadament als predoctors és un pitxer d’aigua freda a la recerca que provocarà, encara més, fugida de cervells”.

El Ministeri d’Ocupació ha justificat aquest canvi com un simple “canvi de nomenclatura” sense conseqüències perquè són “contractes especials” i ha explicat que aquest canvi es produeix com a conseqüència de diverses peticions realitzades per universitats espanyoles per a facilitar l’accés a bonificacions i incentius a les persones investigadores per part de les institucions acadèmiques. Davant aquesta justificació Sorlí ha preguntat “si el Govern pot facilitar el nom les universitats espanyoles que van realitzar la suposada petició de canvi de contracte de les persones investigadores”

Per a la formació valenciana, aquesta situació s’agreuja encara més en el moment en el qual les persones perjudicades en el canvi del seu contracte no van ser informades i en el moment en què estaven signant pròrrogues del seu contracte inicial (401) amb altres condicions (420). Una pràctica que contravé la legalitat atès que segons la legalitat vigent, en aquestes renovacions no poden canviar-se les condicions laborals, havent de crear un de nou.

Compromís ha preguntat, a més a més, si el Govern “considera que el canvi en els contractes pre-doctorals pot perjudicar a l’estabilitat financera així com sanitària de les persones investigadores” i ha carregat contra Govern: “aquesta és una altra destralada més als drets del estudiant i un pas més cap a la precarietat laboral de les persones que treballen en recerca”