El diputat de Compromís al Congrés, com a representat de la seua formació, ha donat suport al manifest contra la reobertura de la Central Nuclear de Garoña que han signat diverses formacions amb representació a la cambra baixa.

“Els grups polítics signants d’aquesta declaració ens comprometem a no reobrir, tan prompte com les circumstàncies legislatives ho permeten, i advoquem per un nou model energètic que deixe enrere l’energia nuclear, després d’un període de transició cap a aquest nou model energètic”, diu la declaració que tots han signat al final de l’acte.

Igualment, han acordat que el desmantellament, de produir-se, comptarà amb un calendari no inferior a set anys, temps “més que suficient” per desplegar el pla de reactivació de la zona al 100%.

Així, reclamen que l’actual procés engegat pel Govern per reobrir Garoña no pressupose l’adopció de “decisions irreversibles” des del punt de vista econòmic, que suposen un cost als ciutadans en el futur, si la central no es reobre.

La declaració denuncia que Garoña és la central “més antiga” del parc nuclear espanyol, una instal·lació que ja ha complert 40 anys de vida i a la qual li ha arribat el moment de ser desmantellada. Així mateix, subratllen que és una central que presenta “greus dèficits” de seguretat, i és bessona al reactor número u de Fukushima, “tristament famosa per protagonitzar un greu accident nuclear”.

Des Compromís, Joan Baldoví, ha destacat que aquest pacte respon “al sentit comú” que segons la seua opinió ha perdut l’Executiu perquè els seus interessos primen per sobre de la seguretat de la gent. “És de ser irresponsable amb els ciutadans”, ha postil·lat.