El diputat de Compromís Enric Bataller ha exigit què el Govern de Rajoy responga davant el desemparament del poble sahrauí, justament quan es compleixen 26 anys del desplegament dels  primers observadors de l’ONU al Sàhara Occidental.

“Els sahrauís porten més 40 anys entre la persecució dels territoris ocupats i les dures condicions dels campaments de refugiats, unes condicions que s’han vist agreujades després les dràstiques  retallades del Govern en matèria de cooperació”, ha assenyalat Bataller.

Compromís ha recordat  la responsabilitat d’Espanya i ha defensat solucions com el reconeixement de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), reconeguda fins ara per 82 estats, i la concessió de la nacionalitat espanyola als sahrauís que acrediten dos anys de residència a Espanya; una iniciativa de la formació valenciana que la comissió de Justícia va aprovar per unanimitat el passat 4 d’octubre.

Els diputats Ignasi Candela i Enric Bataller han preguntat també al Govern sobre la situació dels  sahrauís que romanen retinguts a l’aeroport de Madrid i sobre què passarà amb les sol·licituds d’asil.

Diverses organitzacions de suport al poble sahrauí han denunciat irregularitats en l’accés a l’assistència jurídica així com la participació de traductors d’origen marroquina que no coneixen el dialecte que parla la població sahrauí.