Després de 20 anys la fulla d’estèvia, un endolsant 100% natural, zero calories i sense contraindicacions, comença el camí cap a la legalització. La comissió d’Agricultura del Congrés ha aprovat la iniciativa de Compromís que insta al Govern a regular el consum i comercialització.

La prohibició respon a una normativa europea de 1997 que desautoritza els aliments i ingredients que no acrediten la utilització abans d’eixe any, malgrat que l’estèvia és un producte habitual en diversos països d’Àsia i d’Amèrica Llatina. En Alemanya el consum també és legal, ja que els tribunals de Munix i Baviera la declararen “vell aliment”.

El diputat de Compromís Enric Bataller ha enumerat les avantatges d’aquesta planta, el consum del qual no està relacionat amb la diabetis ni amb l’obesitat, i ha qüestionat les causes de la discriminació i persecució de la fulla d’estèvia sense procesar.

Els experts atribueixen l’actual bloqueig als interessos de l’indústria sucrera iy farmacèutica que veuen les propietats terapèutiques com una amenaça per al sector.

“El que és legal a Alemanya no ho és en Espanya i això genera indefensió jurídica i econòmica”, ha argumentat Bataller. El diputat de Compromís ha destacat les oportunitats de negoci d’aquest cultiu per als agricultors de la conca mediterrània i les propietats de la planta per millorar la fertilitat del sòl i accelerar el cicle dels cultius.

La formació valenciana ha acceptat transaccionar les esmenes de Unidos-Podemos que incideixen en l’actual marc de competència deslleial entre Espanya, principal productor, i altres països europeus que són els que es porten el valor afegit.