El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha inclòs en la seua única proposta de resolució del Debat sobre Política General un mandat al Govern perquè es comprometa públicament a “no indultar a cap polític valencià condemnat per delictes relacionats amb la gestió dels diners públics o la recaptació, com el frau fiscal”.

Baldoví, membre del Grup Mixt, només té contingent per a sotmetre a votació aquest dijous una proposta de resolució i ha optat per arreplegar en la mateixa totes les seues demandes relatives al País Valencià, entre elles una relativa a la immediata reobertura de les emissions del canal autonòmic RTVV.

Per a començar planteja que, “davant l’evident i demostrat infrafinaçament” del País Valencià, el Congrés inste a l’Executiu a “donar suport a la demanda social de canvi en la situació política i econòmica del poble valencià”. I a aquest objectiu estan destinades totes la peticions que conformen la seua resolució.

AUDITORIA DEL DEUTE I CONCERT ECONÒMIC

Així, sol·licita “una auditoria ciutadana independent dels comptes de la Generalitat Valenciana”, que concrete “l’abast del deute il·legítim” i frene el pagament del mateix i dels seus interessos, el reconeixement i l’abonament del deute històric nascut d’eixe “infrafinançament”, i la revisió de sistema de finançament, adoptant “el model de Concert econòmic responsable” tenint en compte la població i amb el compromís de destinar els diners públics a les polítiques socials.

A més, sol·licita autorització per a convocar una consulta ciutadana sobre la “privatització de la gestió sanitària”, l’abandó del projecte de prospeccions petrolíferes en el Mediterrani i de la pràctica del fracking a Castelló, el desmantellament de la plataforma Castor i el tancament definitiu de la central nuclear de Cofrents (València).

Així mateix, advoca per tancar el centre d’internament d’estrangers de Sapadors, València, “amb la finalitat d’evitar nous casos de maltractament a immigrants” i que s’incremente la plantilla de personal per a les oficines del FOGASA d’aquest territori, amb la finalitat d’accelerar la tramitació i resoldre els expedients pendents.

La resolució també assumptes relacionats amb el desenvolupament de les infraestructures en el País Valencià, com el traspàs de la gestió dels aeroports al govern autonòmic, o un acord sobre el rescat de la gestió de l’AP7 “garantint la seua absoluta gratuïtat”.