Més de 2000 persones han participat en la segona iniciativa de democràcia directa que ha tingut lloc en el Congrés dels Diputats. La primera, sobre la Llei de Transparència, va ser organitzada per Compromís, Equo i Agora Voting, mentre que a aquesta segona, sobre el projecte de Llei del Sector Elèctric (LSE) també s’ha sumat la Plataforma per un Nou Model Energètic.

La iniciativa ha estat oberta a tots els afiliats i simpatitzants de Compromís i de Equo, i a la ciutadania en general, que ha pogut registrar-se a través de la web www.congresotransparente.com.

Mitjançant aquesta web es preguntava a la ciutadania sobre el vot del diputat de Compromís, Joan Baldoví, avui en el Congrés dels Diputats quan es debateren les esmenes a la totalitat d’aquesta llei. Per a contribuir també a la divulgació de la situació del sector elèctric en el nostre país s’articulava la votació entorn de quatre blocs sobre els aspectes més significatius de la proposta de reforma del sector elèctric.

Els resultats han sigut els següents:

1 FIXACIÓ DE PREUS. Consideres motiu per a presentar esmena a la totalitat que no s’aborde el sistema de fixació de preus de l’electricitat en el projecte de llei del govern?

Sí (2030 vots, 97.78%)
No (46 vots, 2,22%)

2 RENOVABLES. Consideres que cal presentar una esmena a la totalitat al projecte de llei del govern per les traves que estableix a les renovables?

Sí (2072 vots, 99.62%)
No (8 vots, 0,38%)

3 AUTOCONSUM. Consideres que les condicions i traves que s’estableixen en la llei per a l’Autoconsum justifiquen l’esmena a la totalitat?
Sí (2038 vots, 97.89%)
No (44 vots, 2,11%)

4 MARC ECONÒMIC FINANCER. Consideres que haguera sigut necessari una auditoria de costos sobre el dèficit de tarifa com a pas previ a l’elaboració d’aquesta llei?

Sí (2065 vots, 99.23%)
No (16 vots, 0,77%)

Per això, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha anunciat aquest matí en el Congrés el resultat de la votació i la seua intenció de votar en contra d’aquesta norma que consolida l’oligopoli i penalitza a les renovables i a la ciutadania.

Així mateix, els organitzadors d’aquesta iniciativa de democràcia directa han ressaltat la importància d’aquesta iniciativa, ja que amb petits gestos com aquest s’estan donant importants passos cap a una democràcia més participativa, en la qual la ciutadania no es limita a votar cada quatre anys.