Un dels grans projectes per a evitar catàstrofes en cas d’inundació com és el Pla contra avingudes del riu Xúquer en la Ribera segueix sense tenir executada cap actuació.

Un pla que es va crear per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) en els anys 90, però que s’ha anat retardant i paralitzant sense que s’arribe a realitzar cap obra de les projectades.

Per aquest motiu, Compromís ha inclòs aquest projecte dins de les esmenes presentades als pressupostos generals de l’Estat de 2014 on no es contempla cap aportació a aquest pla. En concret, la coalició demana que s’invertisquen 30 milions per a engegar una primera fase d’aquest projecte.

«Es poden tenir efectes catastròfics si hi ha inundacions, un fet que és probable en els pròxims anys. S’ha valorat que en els pròxims 10 anys es produirien uns 335 milions de pèrdues per aquest motiu que afectarien a més de 17.000 habitants», ha explicat el diputat autonòmic de Compromís, Juan Ponce.

Una de les grans obres que serviria per a millorar la seguretat dels veïns de la Ribera és la mota de defensa projectada en Albalat. Una actuació que va arribar a licitar-se però que abans de començar va ser paralitzada en 2012 sense que hi haja data perquè es reprenga.

La sol·licitud de 30 milions per a aquest pla contra inundacions és una de les 20 esmenes que Compromís presentarà per a projectes en la comarca ja que la falta d’inversió és en infraestructures és una de les crítiques que es realitzen des de la formació.

Així demanen que s’invertisquen un total de 129 milions d’euros en projectes com la variant de Sueca, Cullera i Favara que està inacabada o l’eliminació del punt negre de la N332 a l’altura de Favara.

El soterrament de les vies a Algemesí i Sueca o el desdoblament de les vies entre Cullera i Gandia per a millorar la seguretat ferroviària són unes altres de les peticions que plantegen des de Compromís. Així com que es realitzen estudis sobre el morrut roig que afecta a les palmeres i la mosca blanca de la fruita per a millorar el paisatge de la comarca. També s’ha sol·licitat una inversió d’uns 200.000 euros per a recuperar les platges de la Ribera Baixa.

«Aquests pressupostos marginen a la comarca ja que s’atorguen 91 euros menys per habitants que la mitjana estatal, però també als valencians. No obstant això, el PP no ha presentat ni una sola esmena, no tenen influència ni ganes de treballar», ha comentat el diputat de Compromís, Joan Baldoví.

En els últims anys la inversió dels pressupostos generals de l’Estat en la Ribera ha anat caent i mentre que en 2011 es van destinar uns 40 milions d’euros, el pròxim any la quantitat registrat no arribarà als 20 milions d’euros.

«Lamentem que per segon any consecutiu es margine a la ribera i molts projectes necessaris es queden fora per falta de pressupost», ha apuntat el secretari general de Compromís en la Ribera, Diego Gómez.