El diputat de Compromís-Equo al Congrés, Joan Baldoví, ha avançat que la seua formació tornarà a realitzar una consulta a la ciutadania abans de votar al Parlament, després de l’experiència pionera que ha realitzat aquesta setmana. El dijous passat, després de consultar a la població durant set dies a través de la pàgina web Congrés Transparent, Baldoví va votar en contra de la proposta del PP per al projecte de la llei de Transparència. En total, en la iniciativa pionera de “democràcia directa” van participar 2.280 persones.
“Ja estem mirant una altra llei”, ha assenyalat el parlamentari valencià, la formació del qual ha posat en el centre de la diana “un decret llei en temes energètics”.
En aquesta ocasió, la formació vol donar més temps als ciutadans per votar. Amb la llei de Transparència, Baldoví ha explicat que amb prou feines van tenir temps per organitzar-ho perquè el Govern la va anunciar una setmana abans de l’inici del tràmit parlamentari. “Ho esperàvem per a final de mes”, ha explicat. “Calia garantir que la iniciativa fóra seriosa, encara que pogués posar entrebancs a alguna gent. Però el mínim era garantir unes mesures de seguretat”.
La idea, que va sorgir d’una trobada amb l’associació de veïns del barri de Lavapiés (Madrid), té un requisit: abans de votar, els usuaris s’han de registrar-se i aportar el seu DNI escanejat.
Amb més temps per realitzar la propera consulta, l’organització pretén ampliar el període de consulta. Un risc de la iniciativa és que un torrent de vots col·lapse el projecte, ja que la validació dels vots es fa “un a un” per evitar que internautes incòmodes puguen realitzar un sabotatge, a través d’identitats falses.
“El que volem demostrar és que és possible acostar el treball que es fa al Congrés als ciutadans”, ha assenyalat Baldoví, que creu que un dels errors d’aquesta democràcia és que “votem cada quatre anys”.
El desenvolupament futur
Seria aplicable aquesta iniciativa a totes les votacions? El diputat creu que caldria ser “acurat” perquè determinades decisions preses en calent poden ser “perilloses”.
El partit amb el qual la formació de Baldoví (Compromís) està associat en coalició, Equo, apunta a països en els quals el DNI electrònic està més estès com l’escenari idoni per realitzar més consultes populars i un model a importar.
“Tècnicament serà possible, però haurem de valorar si s’aplica a tot. Hem de reflexionar i veure fins a on podem arribar, encara que la nostra voluntat és seguir”, ha explicat Baldoví.
El projecte forma part de la bateria de mesures que reivindica el diputat per recuperar la confiança en la classe política. A més de la participació, Baldoví posa el focus en la reforma de la llei electoral i la corrupció. “Això és fonamental: tenim un president del Govern que està mentint constantment, amb un partit que ha guanyat les eleccions dopat. I, gràcies a aquest dopatge, està canviant lleis que ens afecten a tots i està prenent decisions en Sanitat, Educació, pensions… Els ciutadans l’hi deurien fer pagar a aquest partit”.
(Notícia apareguda originalment a La Marea)