Compromís ha exigit la compareixença del ministre d’Energia, Álvaro Nadal, per que done explicacions sobre el magatzem temporal de residus (ATI) que està previst construir en els terrenys de la central de Cofrents.

Iberdrola, que opera la central, ja ha iniciat els tràmits administratius per construir la nova infraestructura de residus radioactius. La formació valenciana, a més, ha preguntat al Govern per què no ha informat la Generalitat malgrat haver rebut ja la sol·licitud formal d’autorització.

A la pràctica, el projecte suposa prologar la vida de la central de Cofrents més enllà del 2021, data a la que expira la llicència. El magatzem nuclear evidencia “el fracàs de la política de gestió de residus nuclears”, ha afirmat el portaveu de la formació, Joan Baldoví.

Compromís ha assenyalat que la energia nuclear és “un dels principals obstacles per les energies renovables netes”, i ha incidit en la necessitat de posar en marxa un calendari progressiu i definitiu del tancament de centrals.

Els tràmits per construir el magatzem nuclear coincideix amb la cimera del clima de Marrakech (COP 22). A la manca de compromís mediambiental s’afegeix també els riscs per a la població, alerten des de la formació. “Iberdrola vol construir el magatzem a un lloc inundable i amb riscs sísmics que incompleixen les garanties de seguretat per a la població”, argumentà el portaveu adjunt de Compromís en les Corts Valencianes el dissabte 12 de novembre.