El tancament de Canal 9, la televisió autonòmica valenciana, anunciat pel president de la Generalitat, Alberto Fabra, amenaça amb reobrir el front sobre el finançament autonòmic que tants mals de cap li està donant a Cristóbal Montoro. El diputat de Compromís-Equo, Joan Baldoví, exigirà en el Congrés al ministre d’Hisenda una negociació “urgent” del model de finançament davant el reconeixement de Fabra de les dificultats que té el seu Govern per a pagar els serveis bàsics en la seua comunitat.
“Ens sembla molt greu que Fabra haja justificat el tancament de Canal 9 dient que no pot mantenir eixa despesa i diga que, en cas contrari, hauria de tancar una escola o un hospital. Si una Comunitat Autònoma com la valenciana, que és clarament solidària amb la resta de l’Estat, no té ni per a poder mantenir una televisió i ha de tancar-la per 40 milions d’euros, vol dir que alguna cosa molt seriosa està passant ací. Des de Compromís instarem el ministre Montoro perquè es reòbriga novament d’una manera urgent el tema del finançament. No pot ser que algunes comunitats puguen fer determinades coses com tampoc no pot ser que la solidaritat siga solament per a uns i per a uns altres, no”, ha expressat Baldoví.
Baldoví creu que és “escandalós” que el País Valencià es quede sense una televisió autonòmica que és un “vehicle de la nostra llengua”. A més, qualifica d’“autèntic nyap” tant l’ERO que ara ha declarat nul el Tribunal Superior de Justícia valencià com l’abrupte final de Canal 9, per la qual cosa creu que hauria d’haver-hi “responsabilitats polítiques”.
El diputat de Compromís-Equo lamenta també que ningú en el PP no haja explicat encara en les Corts Valencianes el “forat” –quantificat en 1.200 milions d’euros– que ha deixat l’ens i “que hauran de pagar tots els ciutadans valencians”.
Per la seua banda, el representant de Compromís en l’ens autonòmic, Rafa Xambó, atribueix la deriva de la televisió autonòmica als anteriors equips directius de RTVV i, més recentment, al que dirigia José López Jaraba. “El despropòsit és més que notori. Però la mala gestió i les pèrdues cal cercar-les principalment en l’entramat de contractes que signaven amb empreses amigues. Aquest ha estat el gran negoci”, afirma Xambó.