En defensa del meu nom

La setmana passada, el diari “Las Provincias”, em dedicava una pàgina sencera amb el següent titular: “Joan Baldoví, el alcalde màs opaco de la Comunidad Valenciana” sense haver intentat saber la meua versió.

Vaig passar una mala nit i no era per mi exclusivament, sinó per tota la gent que ha confiat en COMPROMIS i pels dubtes que els podia obrir al voltant de la meua gestió al front de l’alcaldia de Sueca.

Vaig parlar amb el periodista i divendres li vaig enviar l’article que teniu més a baix. He esperat dos dies per veure si se’n feien ressò i publicaven alguna cosa. No ha estat així i per això, tal com vaig anunciar ahir al Consell Nacional del BLOC i al Congrés d’Iniciativa del PV us faig arribar la meua resposta.

Gràcies de bestreta a tots els qui m’heu fet arribar la vostra confiança.

JOAN BALDOVÍ, EN DEFENSA DEL MEU NOM

Resulta increïble que amb la situació econòmica actual, quan alguns gestors públics, alcaldes i alcaldesses i, fins i tot, algun president autonòmic, han dut a les seues respectives administracions a la vora de l’abisme, acumulant caixes plenes de factures impagades, que han portat a bona part de la societat productiva al desastre, abocant a milers de negocis menuts al tancament, “Las Provincias” es despatxe amb un article i un titular tan pintoresc, per posar un adjectiu benèvol.

És cert que la Sindicatura de Comptes ha fet diverses observacions als comptes de l’Ajuntament de Sueca. Però també és cert que este ha col·laborat amb la institució facilitant-li tots els documents que ha reclamat i que estaven disponibles. Res comparable amb l’actitud del govern valencià que nega sistemàticament a l’oposició contractes i documents plenari rera plenari o, fins i tot, no els deixa fer preguntes.

La realitat és que l’Ajuntament de Sueca està al dia amb els grans proveïdors (electricitat, telèfon, correus, etc), cosa que no poden dir altres als que els han arribat a tallar la llum de dependències públiques, o envien als ordenances a repartir personalment les cartes; les nòmines dels treballadors públics es paguen quan toca (i sense artificis comptables tirant mà de financeres que assumixen eixe pagament) i els proveïdors menuts cobren amb rigorositat i puntualitat (l’any 2011 està liquidat i estan abonant-se factures de febrer de 2012).

La realitat és que hi ha ajuntaments del tamany de Sueca o inferior que deuen vora 20 milions d’euros en factures impagades a proveïdors. Açò sí que seria motiu per a posar una foto gegant de l’alcalde o alcaldessa deutora en primera pàgina de diari. Perquè eixes persones han dut als seus pobles i ciutats a una situació insostenible, afonant als autònoms que han treballat per a ells.

I perquè els lectors puguen fer-se una idea passe a explicar quina és la situació de l’Ajuntament de Sueca.

UNES QÜESTIONS PRÈVIES

Vaja per endavant que l’Ajuntament de Sueca posseïx uns comptes sanejats i està capacitat per a fer front a la difícil situació econòmica que vivim. Els nostres proveïdors cobren a 65 dies de mitjana, i a pesar de la forta rebaixa de transferències rebudes de l’Estat, gràcies a una gestió austera, el consistori suecà complix amb els seus compromisos.

La càrrega financera suposa tan sols el 10% del nostre pressupost corrent. A més, la nostra ràtio d’endeutament del 56,64% està molt per davall de la mitjana de la majoria dels consistoris. A hores d’ara ja s’han pagat TOTES les factures de 2011 i per això no hem necessitat acollir-nos al pla estatal de préstecs per pagar factures, i ja estem pagant factures del mes de febrer D’ENGUANY.

PER QUÈ HI HA RETARD

El Compte General d’un ajuntament està format pel Compte General del propi ajuntament i dels organismes autònoms i empreses que tinga. L’ajuntament de Sueca té dos organismes autònoms (Consell Agrari i Residència de Majors) i una empresa pública (Aigües de Sueca).

Des de l’any 1996, havent passat diversos alcaldes (4) i regidors d’Hisenda, no es liquidaven els pressupostos del Consell Agrari i de la Residència (que obtenen els recursos de les transferències que els fa l’ajuntament) perquè s’havia extraviat documentació d’eixos anys i no es feia res per solucionar-ho. Per tant, tot i que sí que es liquidava el de l’Ajuntament no es poda enviar el Compte General perquè faltava la liquidació del Consell Agrari i de la Residència. Això no obstant, les liquidacions de l’Ajuntament han estat presentades cada any al plenari, sent positives en tots el casos, com s’explica en la taula adjunta. Això era el que s’enviava tots els anys i mai, fins el 2006, la Sindicatura va fer cap observació al respecte.

LIQUIDACIONS DE L’AJUNTAMENT DE SUECA
ANY ROMANENTS LÍQUIDS POSITIUS DE TRESORERIA

2007 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1.296.892 €
2008 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2.363.842 €
2009 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2.033.572 €
2010 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1.491.271 €

Durant la legislatura en què vaig ser alcalde 2007-2011 vam començar a treballar per tal d’anar liquidant tots eixos anys i, de fet, es van presentar les liquidacions del Consell Agrari corresponents als anys 2001, 2002, 2003, 2004 i 2005 mentre vaig ser alcalde i la de l’any 2006, fa uns mesos sent ja primer tinent d’alcalde. A hores d’ara el procés per acabar de tancar els anys que falten està molt avançat i existeix el compromís d’acabar-lo este estiu.

Les causes del retard en la presentació de documentació es deuen a la sobrecàrrega històrica de treball que pateix el departament d’Intervenció i la falta de mitjans estructurals que afecta totes les administracions locals. A més, des d’Intervenció s’ha donat prioritat a altres expedients, amb l’objectiu principal de satisfer els compromisos econòmics dins del termini i la forma escaient, complint amb els proveïdors de l’Ajuntament i altres ens dependents (EATIMS, Organismes autònoms, associacions locals…), tenint en compte els problemes de liquiditat que travessen les xicotetes i mitjanes empreses. També s’ha prioritzat la tramitació i abonament de beques i ajudes socials, els programes de contractació temporal, els cursos de formació ocupacional, etc… Prova d’esta política de compliment dels terminis legals és l’absència de reclamacions de pagament d’interessos de demora.

Al departament d’Intervenció hi ha el procés normal del dia a dia i a això se li ha de sumar eixa faena extra –molt costosa perquè és d’anys enrere- i per tant es va més a poc a poc del que jo hauria volgut, i per això vam demanar ajut a la Diputació de València, cosa que va concedir enviant un informàtic durant un temps, el que demostra que el que volíem era acabar la faena per presentar-la i no amagar res. Abundant en això, quan vam tindre la inspecció de la Sindicatura de Comptes els vam donar tota mena de facilitats: vam habilitar un despatx amb telèfons i ordinadors, i vam facilitar qualsevol demanda de documentació sense cap mena de restricció.

Ara bé, jo he hagut de carregar i fer una faena que altres van deixar de fer al llarg de més de quatre legislatures.

UN DETALL AMB UNA CERTA IMPORTÀNCIA

En l’informe de la Sindicatura de Comptes apareixen molts altres ajuntaments. Curiosament, un dels que apareix al costat de Sueca és l’ajuntament de Torrent, d’on és alcaldessa l’actual Consellera d’Educació. Curiosament “Las Províncias” oblida este detall. potser la Consellera és translúcida i altres no tenim eixa virtut. Potser fora molt aclaridor, si més no per comparar, que “Las Provincias” publicara també el que diu l’informe de la Sindicatura de Comptes de l’Ajuntament de Torrent.

CONCLUSIÓ

Espere haver aclarit tots els dubtes que s’hagen pogut suscitar després de la lectura de l’esmentat article. Amb tot, mostre la meua disposició a que qui vulga puga demanar la informació que considere necessària i a donar les explicacions que calguen davant de qui siga.

Arxivat en: Blog

Comentaris

 1. Josep Raga diu:

  Joan, es normal que reacciones i faces el que consideres adient, però es la política que fan les dretes, insultar i menysprear, i tots els mitjans que els secunden, rep la meva sincera solidaritat i admiració i endavant.

 2. Voro Gil diu:

  Més clar, l’aigua.
  Baldo no faces cas i endavant
  Com deia la dita ……………………………..¡LLADREN! AIXÒ ÉS QUE CAVALQUEM

 3. Pasqual diu:

  Baldo, que vols que et diga, al menys t’has quedat tranquil, i això és ben important.

 4. Xavier Hervàs diu:

  El nombre i la intensitat de llenyades com esta que rebes per part de la dreta (i de certa “esquerra”, no ho dubtes) normalment seran directament proporcionals a la faena ben feta que faces. I estàs fent-la molt bé! Valora així eixos atacs pseudoperiodístics.
  I sàpies que estem molt orgullosos del nostre diputat a Madrid.

 5. Joan diu:

  La resposta es clara: ni un euro en comprar eixe diari

 6. Robin Hood of Sherwood diu:

  Joan, molts d’anims, ja coneixem com treballa la “premsa blava (perdó vull dir groga)”. Avant!

 7. Javi diu:

  Per cada article difamatori de Las Provincias tenim molts videos d’intervencions de Baldoví defenent els valencians al congrés dels diputats circulant per internet, així que amb una pedreta no podran enderrocar un castell. Endavant Joan!

 8. Josep Blesa diu:

  Joan continua fent faena per tots nosaltres. És la tàctica de tindre’ns entretinguts, fer-nos predre el temps, amb la seua mesquinesa. Fan oix aquesta gentola de sucursal española. Una salutació cordial.

 9. Joan Albinyana diu:

  Joan , soc u dels molts valencians que per desgracia hem tingut que eixir de la nostra terra per a poder tenir feina , estic a escocia , des de aquesta meravellosa terra t,anime a que segueixis amb la tasca que estas portant de defesar la nostra terra com cal , ja hi ha prou de chorizos , esta gentola lo que tenen por es que ara tenen qui els toque be els collons i diga les veritas , no com altres que tenen mes que amagar que dir , per aixo ara els de Compromis som una mosca collonera , i buscaran qualsevol cosa per despretigiarte , com fan amb l,Enric , la Monica o la Mireia , per tots nosaltres seguiu lluitant , Gracies . una forta abrassada des de Edinburgh

 10. Laia Perez Roger diu:

  Joan, no et desanimes i continua donant canya a tota eixa gentola, “ea creu el lladre que tots ho son”

 11. Ximo Pitarch diu:

  Joan, que ni tu ni cap dels nostres votants creiem en esta gent i no tan sols estem tranquils, sino satisfets i segurs de que la tasca que estas fent a Madrid no tan sols és positiva, sino que arran a les reaccions d’esta “xusma” està fent els seus efectes. No hi ha cap dubte que els destorbem, als dos, als uns i als altres i com sempre han fet no tenen escrupuls de mentir i de difamar, eixe ha estat i està sempre el seu argument. Si més no, n’estic convençut i crec que no sóc l’únic que això se’ls acaba i cada dia que passa en són més els qui veuen en el treball de Compromís als ajuntaments però sobretot a les Corts i ara al Congrés una via vàlida per dir-ne prou a estos extorsionadors no tan sols de la política sino també de la vida valenciana. Ànim i endavant, els qui anem coneixent-los ens agrada que reaccionen així, senyal que estan tocant fons, abans no ens atacaven.

 12. Artur Hernàndez diu:

  Si encara es pensen que el mal que han fet a aquesta societat ho van a tapar fent una manipulació informativa tan descarada i barroera, és que són incapaços de veure que la gent està despertant i que estan farts d’escoltar mentides i discursos de polítics falsos i aprofitats.
  Baldo ets un exemple per a la gent de Compromís fas que la nostra feina als ajuntaments o als carrers siga molt més fàcil, el poble et veu com un exemple d’honradesa i sinceritat i això no ho tapen ni amb els informes de la premsa depenent del règim.
  Gràcies pel teu treball i per la teua dedicació al nostre poble.

 13. xari diu:

  anim, ni cas, que se pot esperar de las provincias???, colla de blaveros

 14. Rafel Carmelo diu:

  La tasca que es fa desde l’esquerra no es veu i estic molt tarnquil de la gent que em representa ja que la meva cultura es present i no esta (missing) tambe et dic una cosa que deia un home bo del meu poble Lliria pots fer tot le be del mon i no a nar a misa i sempre seras una mala persona i aixo es lo que pensa esta gent que es confesa asovint força i cap avant que cap arrere com diuen els meus companys el colombian asusta

 15. joana diu:

  Joan molts d’anims i endavant.

 16. joan diu:

  Vergonyós que es diguen aquestes coses d’un alcalde que encara salva al seu poble, en canvi al meu q si q es deuen els vora 20 milions q nomenes i no es ni de lluny com Sueca..perque no ix la senyora Amparo Arcis a relluir en algun diari, amb atacs d’aquesta mena?? Ah tal volta serà perque és del PP…

 17. rv diu:

  Ni aigua amb els periolistos antivalencians… a mort a per esta púrria de quota, què poquet vos queda, estan cagats!!

 18. carmen arlandis diu:

  La gent que et coneguem mai hem tingut dubtes, han de parlar d’una cosa u alta, millor dit malparlar.

 19. claudi diu:

  baldovi , els pperets estan fent aixo de : MIENTE Q

 20. claudi diu:

  baldovi , els pperets estan fent aixo de : MIENTE QUE ALGO QUEDA, estan fento a canal 9 estan fento a las provincias i estan fento aen els ajuntamens que manen aixi que no esperes res bo d’ells

 21. Claudi Ferrer diu:

  Baldo,als de “Las Provincias” ja els coneguem massa i estan molt vistos.
  Un abraç i endavant.

 22. Retroenllaç: Baldoví, el opaco | El francotirador - Blogs lasprovincias.es

 23. Retroenllaç: Las Provincias, eixe model de periodisme objectiu | Una història que contar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *